Nuffnang Ads

Merarik di Apesal.com

Menulis blog secara offline dengan Windows Live Writer

Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Lama tak update blog, bila check balik, my last post published on 17 May… sekarang dah 24 May…. about a week gak x update…. sibuk dengan peperiksaan SPA. Tapi sekarang dh x sibuk dh… just tunggu result on 28 June…. kalau lepas, pergi competency test, kalau lepas competency test, pergi Interview with DCA and SPA, after that, go for Class 3 Medical Exam and masuk pre service about 1 1/2 years. Then mulalah career sebagai penolong pegawai kawalan trafik udara that responsible for aerodrome and approaches control.

Topic kali ni mudah je menulis blog secara offline dengan Windows Live Writer. Pernah dengar tak Windows LIve Writer? Rata-rata blogger, kalau nak post entry, dia akan online dulu, lepas tu baru login blogger and then tulis entry secara direct pada website dan online… tetapi sekarang tak perlu dah… kalau internet tak ada pun, secara offline pun still bole tulis blog, tak perlu menaip pada Microsoft Word ke, hape ke…. pastu kalau dah ada internet, just terus publishkan je… tarikh and masa publish pun boleh setkan….

Dengan Windows Live writer, kita boleh preview, how it look on the browser. dan nk letak gambar pun jadi mudah…. Nak edit source code pun senang…

image Antaramuka Windows Live Writer, Entry ini dipublish menggunakan Windows Live Writer dan OS Wondows 8

Secara amnya, di bahagian atas, terdapat control and formatting toolbars, bahagian kanan antaramuka pula disediakan elemen-elemen blog untuk dimasukkan kedalam entry, contohnya picture, video, hyperlink and so on. Bahagian bawah ada terdapat mode paparan. Terdapat tiga jenis mode paparan/suntigan. 3 mode itu ialah Edit iaitu paparan untuk menulis entry, Preview, untuk pra-tonton entry apabila di publish dan Source untuk editing HTML source code, untuk sesiapa yang minat nak edit source code.

Bahagian bawah tab paparan pula ada ruangan untuk meletakkan lebel pada entry. Tak perlu ingat label, just click dan label akan trace dari server blogger. Kalau ada bual apa-apa perubahan pada template blog, Cuma click View –> refresh theme…. template baru akan dimuat turun dan dipaparkan…

Mudah bukan.? Highly Recommended to all blogger out there… sangat mudah… nak letak print screen pun senang….

OK la sampai tu dulu, mungkin lepas ni nak post berkaitan consipacy theory yang orang terlalu obvious sgt…

18 comments:

  1. menarik ni.. leh cuba pasni! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg patut cuba... highly recommended... software pun x berat n mudah guna....

      Delete
  2. Boleh try gak ni.. boleh bagi link software setup.. hehe menarik sangat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. try kak... jgn x try.... hehehe... link dia ni....

      ni untuk web installer...
      http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=8621

      Delete
  3. Aku baru download ni bro.

    thanks.
    by the way.
    bagus la kau apply for ATC.
    best jgak kerja tu.
    aku selalu ke tower nak key in flight plan.

    Kota Bharu apporoah, APAC 02M.
    Good Afternoon.

    hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. try... mmg bagus n highly recommended....

      APAC 02M, Afternoon go ahead....

      hehehe....

      *ni callsign siapa la.....hahaha

      Delete
  4. Ada sesuatu akak buat kat blog.. Hafiz datang jenguk ye.. mesti tau hehe paksa

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh tgk.... akak dh try ek?... so far mcm mane? OK?

      Delete
  5. terjah blog anda ya..apa khabar..
    Jemput kenali Pesona..

    http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Sesuai untuk iPad tak? Followed sini. Salam kenal Dari Si matatajam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni untuk komputer windows based je... kalau IPad rasanya ada app die... cube browse kat ITunes....

      Delete
  7. tima kasih untuk info nie...mmg berguna sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2.... ilmu yang berguba kita share la... ye dak~...hehe

      Delete
  8. hehehe akak guna BLOGSPOT live update ajer senang :D hehehe

    P/s: Da follow sini, meyh follow balik okes xoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke?... sy x penah gne lak... sblum ni derect online... hehehe

      p/s: da follow balik....

      Delete

Komen dan tinggalkan jejak kat sini, nnt saya singgah. :)